בדיקת ציסטוגרפיה בהנחיית אולטרסאונד בילדים
ציסטוגרפיה היא בדיקה שמיועדת להראות את מבנה שלפוחית השתן, תפקודה והפרעות אפשריות כגון המקור לזיהומים חוזרים. כך היא מתבצעת
מהי ציסטוגרפיה?
ציסטוגרפיה היא בדיקה שמיועדת להראות את מבנה שלפוחית השתן ולבדוק אם השתן זורם בכיוון הפוך, כלומר לכיוון הכליות (מצב שנקרא "זרימה חוזרת" או רפלוקס – Vesicoureteral Reflux). בנוסף מטרתה לבחון הפרעות אחרות במערכת השתן, כגון זיהומים חוזרים, הרחבת אגני הכליות ושינויי מבנה בשלפוחית השתן ובשופכה.
איך מתכוננים לבדיקה?
- צום: שש שעות לפני הבדיקה אסור לאכול (גם לא תחליפי חלב), ארבע שעות לפניה אסור לינוק, ושעתיים לפניה אסור לאכול ולשתות לחלוטין.
- מומלץ להסביר לילד/ה, בהתאם לגיל ולרמת ההבנה, את תהליך הבדיקה. חשוב לציין כי הבדיקה אינה מכאיבה וניתן לשהות עם הילד/ה במהלכה.
- מתן אנטיביוטיקה במשך שלושה ימים: יום לפני הבדיקה, ביום הבדיקה (מותר רק עם מים ועד שעתיים לפני הבדיקה) ויום לאחריה. יש לפנות לרופא/ה המטפל/ת לקבלת מרשם. אם הילד/ה מטופל/ת כבר באנטיביוטיקה מונעת – יש להכפיל את המינון.
- אם לילד/ה יש חיתול, אין למרוח משחה באזור בבוקר הבדיקה.
- אין צורך בתרבית שתן, אלא אם ניתנה הוראה לכך מהרופא/ה המפנה.
- נדרש הורה/ אפוטרופוס מלווה כדי לחתום על הסכמה מדעת לטשטוש (סדציה).
- אם הילד/ה חולה במחלת חום או כל מחלה פעילה אחרת (כגון צינון משמעותי או שיעול), יש לדחות את הבדיקה. אם הילד/ה חולה במחלה כרונית או סובל/ת ממצב רפואי מורכב, יש לציין זאת בעת קביעת התור.
איך מבצעים את הבדיקה?
הבדיקה נעשית ביחידת דימות ילדים על ידי רופא/ה מומחה/ית בדימות. בשיבא ילדים אנו מבצעים אותה תחת טשטוש כדי להפחית אי נעימות ולהפיק את מרב המידע. סוג התרופה לטשטוש ואופן המתן נקבעים על ידי אחות אחראית לפי גיל, משקל ויכולת שיתוף הפעולה של הילד/ה. במידת הצורך ובהתאם לגיל ניתנת גם תרופת הרגעה.
במהלך הבדיקה מוכנסת דרך פתח השופכה צינורית דקה (קתטר) אל שלפוחית השתן עם חומר להרדמה מקומית ודרכה מוזרם חומר ניגוד לשלפוחית השתן. במקביל טכנאי אולטרסאונד סורק את מערכת השתן בנוכחות הרופא/ה. מתבצעים כמה צילומים כאשר שלפוחית השתן מלאה ובעת התרוקנותה כדי להדגים את התהליך .אצל תינוקות ממתינים למתן שתן ספונטני.
כמה זמן היא נמשכת?
הבדיקה נמשכת כ-20 דקות אולם משך השהות במכון הדימות הוא כשעתיים.
הנחיות התנהגות אחריה
נשארים להשגחה למשך כשעתיים מהטשטוש, עד להתעוררות מלאה. למחרת ניתן לשוב למסגרת החינוכית ולפעילות רגילה.
איך מקבלים את תוצאות הבדיקה?
תוצאות בעל פה נמסרות בסיום הבדיקה על ידי הרופא/ה. תוצאות בכתב נשלחות לכתובת המגורים בצירוף דיסק.